Sunt onorat
Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gheorghe Zane”, Iaşi
Colectivul de Cercetări
Economice
TURISMUL RURAL ROMÂNESC
ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII
DURABILE.
ACTUALITATE ŞI PERSPECTIVE
VOLUMUL XLII
Coordonatori
Teodor PĂDURARU Danuț
UNGUREANU Ion TALABĂ
Dănuț GÎȚAN
Volum dedicat aniversării
a 150 de ani de la înființarea
Academiei Române
PERFORMANTICA
IAŞI - 2016
Acest volum a fost
elaborat de un colectiv de autori care şi-au prezentat
lucrările în cadrul celei
de a XVIII-a ediţii a conferinţei internaţionale
„Turismul rural românesc
în contextul dezvoltării durabile. Actualitate
şi perspective”, care s-a
desfăşurat la Vatra Dornei în perioada 26-28 mai
2016.
Instituţii organizatoare
Institutul de Cercetări
Economice şi Sociale „Gh. Zane“ – Academia
Română - Filiala Iaşi
Centrul de Economie
Montană, Vatra Dornei - Institutul Naţional de
Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” – Academia Română
Agenția Zonei Montane,
Vatra Dornei - Ministerul Agriculturii și
Dezvoltării Rurale
Institutul Naţional de
Cercetare-Dezvoltare în Turism, Bucureşti
Primăria Vatra Dornei
Asociaţia Naţională de
Turism Rural, Ecologic şi Cultural - Filiala Bucovina
Euromontana - Asociation
européenne pour les zones de montagne
Asociaţia Generală a Economiştilor din România - Filiala
Iaşi
Foto: Internet
Editura PERFORMANTICA
Institutul Naţional de Inventică, Iaşi
performantica@inventica.org.ro
Iaşi, Campusul Universitar „Tudor Vladimirescu”,
Corp T24, Etaj 1, CP 2002, OP 10, Iași
Tel/fax: 0232-214763
EDITURĂ ACREDITATĂ DE CNCSIS BUCUREŞTI, 1142/30.06.2003
Copyright © 2016
Toate drepturile asupra acestei ediţii sunt rezervate
autorilor.
Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României
PĂDURARU, TEODOR (coord.)
TURISMUL RURAL ROMÂNESC ÎN
CONTEXTUL
DEZVOLTĂRII DURABILE.
ACTUALITATE ŞI PERSPECTIVE
Teodor Păduraru, Dănuț
Ungureanu, Ion Talabă, Dănuț Gîțan.
- Iaşi: Performantica, 2016
ISBN: 987-606- 685-411-5
1. Teodor Păduraru (coord.)
2. Dănuț Ungureanu (coord.)
3. Ion Talabă (coord.)
4. Dănuț Gîțan (coord.)
Consilier editorial
Prof. univ. dr. Traian D. Stănciulescu
Secretar editorial
Octav Păuneţ
Întreaga responsabilitate
asupra conţinutului ştiinţific şi informativ al
lucrărilor aparţine
autorilor.
TURISMUL RURAL ROMÂNESC ÎN
CONTEXTUL DEZVOLTĂRII
DURABILE. ACTUALITATE
ŞI PERSPECTIVE
CAPITOLUL I
SPECIFICUL PRODUSULUI TURISTIC RURAL. FACTORI DE
INFLUENȚĂ
Teodor PĂDURARU, Satul
tradițional românesc – suport pentru
dezvoltarea turismului
rural…………………………………………….…..7
Fănică UNGUREANU RACOVIȚA,
Gândirea social-liberală creștină.
Compatibilitatea de esență
dintre sistemul său de valori și valorile
tradiționale ale satului
românesc……………….……..…………………..17
Marilena DONCEAN, Valoarea
spirituală şi socială a gospodăriei
tradiţionale ţărăneşti din
zona Moldovei …………………..……………..23
Vasile TODINCĂ, Laura
ARDELEAN, Oportunităţi de dezvoltare durabilă
a turismului etnografic în
zona Beiuşului (judeţul Bihor)……………..…..35
Ion IORGA SIMĂN, Gheorghe
SĂVOIU, Constantin MANEA, Marian
ŢAICU, Autoconsumul și
contribuția tradițională adusă în ecoprodusul
turistic rural românesc……………………..………………………...........51
Virgil NICULA, Simona SPÂNU, Turismul rural, cultural și
gastronomic –
o reală oportunitate pentru promovarea Mărginimii
Sibiului.....................65
Ion TALABĂ, EuroGîtes – scop, obiective, acțiune,
rezultate………...….75
Corina MATEI-GHERMAN, Georgiana TACU, Comunicarea, un element
esenţial al imaginii unei
firme de turism……………………………...…...89
CAPITOLUL II
TURISMUL MONTAN – ȘANSĂ
PENTRU ROMÂNIA
Marian ŢAICU, Gheorghe
SĂVOIU, Constantin MANEA, Ion IORGA
SIMĂN, Turismul montan – o
disciplină necesară în educaţia din zonele
montane………………...................................................................………105
Gheorghe SĂVOIU,
Constantin MANEA, Marian ŢAICU, Ion IORGA
SIMĂN, Tradiție versus
stupiditate. Elemente de antimanangement și
antimarketing cu impact deteriorativ în turismul montan pe
termen
lung……………………………………………………………………….113
Dana-Alina UNGUREANU,
Vitalie LOTCA, Iosif VRABIE, Dănuț
UNGUREANU, Vandalismul şi
securitatea rurală……..………..……...128
Daniela VĂRVĂRUC, Impactul
dezvoltării turismului asupra zonelor
rurale din sectorul montan
din Valea Prahovei………………........…….138
Cătălin GALAN, Carmen
Georgeta DUMITRESCU, Daniela Fănuța
MIHĂILĂ, Geanina Doina
FLORESCU, Nicole Livia ATUDOSIEI,
Evaluarea gradului de
pregătire profesională a studenților pentru
integrarea pe piața muncii
în sectorul agroalimentar și agroturistic…....148
Lidia VLAS, Copaci exotici
în satele din Basarabia……………...……..156
Carmen Georgeta
DUMITRESCU, Rolul plantelor de cătină (hippophae
rhamnoides l.) în
agricultură, sănătate umană și dezvoltarea agroturistică
locală……………………………………………………………………..163
THE ROLE OF SEA BUCKTHORN PLANTS
(HIPPOPHAE RHAMNOIDES L.) IN AGRICULTURE,
HUMAN HEALTH AND LOCAL AGRITOURISM
DEVELOPMENT
ROLUL PLANTELOR DE CĂTINĂ (HIPPOPHAE RHAMNOIDES
L.) ÎN AGRICULTURĂ, SĂNĂTATE UMANĂ ȘI DEZVOLTAREA
AGROTURISTICĂ LOCALĂ
Carmen Georgeta DUMITRESCU
Abstract
Considering our starting point as the morphological elements of the sea buckthornplant and the basis of the research so far conducted, this study intends to preciselyestablish the morphological and physiological features which confer an eco-reconstructiveproperty to this miraculous plant.Furthermore, the study takes into consideration the multiple uses of the seabuckthorn plant in our day-to-day life. In addition to the positive effects the plant has on theenvironment – particularly the binding of the soil – almost all the components of thisspectacular shrub not only have a therapeutic effect but also, can be consumed in variousforms. Moreover, taking into account the idea that rural tourism is defined by a wide range of activities, in the development strategy of local agritourism, an important development factor could be the presence of sea buckthorn production on the surrounding area.Therefore, the plantations of sea buckthorn represent an ecological mean of soilreconstruction and claim a viable alternative solution regarding land greening anddegradation. Furthermore, our health status can be preserved gratitude of the miraculous and uncontested gifts of earth’s oldest “pharmacist” – nature. Last but not least, we can recreate ourselves through the practice of a diversified rural tourism which may lead to the development of rural economy by the way of additional demand for agricultural products and financial equity, all while ensuring conservation and environmental protection. Key words: sea-buckthorn, soil restoration, therapeutic effects, agroturism
JEL: Q, Q01
1 Asist. univ. drd., Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București,
cdumitrescu68@yahoo.com
Carmen Georgeta DUMITRESCU
p 164
1. Introducere
Noțiunea de „agroturism”, în condițiile dezvoltării actuale
a
României, definește o stare de fapt și nu un aspect
ipotetic al turismului.
Drept urmare, având ca
bază elemente autentice ale tradiționalismului
românesc, precum și
elemente ale modernismului prezent, prin agroturism
putem valorifica potențialul rural, putem promova
biodiversitatea lumii vii,
“bogăția speciilor floristice și faunistice, constituind
dintotdeauna puncte de
atracție turistică” [3, pp 55] precum și informa și educa
turiștii și locuitorii
în spiritul protejării
mediului și a practicării unui turism legat direct de
activitățile agricole.
Așa cum afirma dr. ing. Corneliu
Baltă “Montarea, armonizarea,
concertarea și asimilarea unora dintre valorile perene ale
satului în cadrul
unor aranjamente turistice
conduce la fabricarea unor produse turistice
rurale românești de o
certă valoare și cu un caracter inedit inconfundabil”
[1, pp149].
Pornind de la ideea că
agroturismul poate constitui și un loc de
întâlnire cu natura
sălbatică, un loc de unde putem studia habitatul natural
de aproape și de la
aspectul de necontestat reprezentat de multiplele
întrebuinţări ale cătinei
în viaţa noastră de toate zilele, ne-am propus
stabilirea valorii
nutritive şi terapeutice a plantei de cătină, stabilirea mai
exactă a elementelor morfo-fiziologice care conferă valoare
ecoreconstructivă
miraculoasei plante, precum și măsuri de difuzare a
cunoaşterii acestei
valoroase formațiuni vegetale.
2. Materiale și metode
În cazul de faţă,
materialul de studiu a fost plasat pe două laturi și
anume: găsirea unor metode pentru îmbunătăţirea stării
ecologice a
terenurilor, urmărindu-se dezvoltarea sistemului radicular,
precum şi
formarea nodozităţilor, cu efect direct asupra
îmbunătăţirii stării solului și
produse naturale obţinute din cătină albă (Hippophae
rhamnoides L.) ştiut
fiind faptul că fructele acestei plante au un conţinut
bogat de vitamina E
(alfa-tocoferol), vitamina C (acid ascorbic), vitamina B2
(riboflavină),
vitamina B3 (nicotinamidă), vitamina H (biotină), carotene
alfa, beta şi
gama, flavonoide,
polifenoli, potasiu (K), zinc (Zn), seleniu (Se), serotonină,
numeroşi acizi (oleic, linoleic, palmitic, palmitoleic,
lauric) ş.a. care
introduse în dieta zilnică
prin alimentație, pot reface și menține echilibrul
organismului.
The role of sea buckthorn plants (Hippophae Rhamnoides L.)
in agriculture, human health…
165
La realizarea
experimentelor s-au folosit preparate clasice – miere cu
cătină, suc de cătină,
sirop, ulei de cătină, cu care au fost testați consumatori
care au dorit să urmeze un
astfel de tratament. Sondajul s-a efectuat pe 50
persoane cu diverse
afecţiuni, urmărindu-se evoluţia în urma tratamentului
aplicat. Pe baza unei
metodologii proprii cercetării – chestionare, analiză,
observație, prospectare e.t.c. s-a constatat ca și rezultat
al utilizării acestor
preparate, în timp, o ameliorare a stării de sănătate a
persoanelor evaluate.
În ceea ce privește influenţa cătinei asupra arealelor
atacate de
eroziune, prin calcularea mediilor cu privire la înălţimea
plantelor, dar şi la
numărul de drajoni şi
nodozităţi, se poate uşor deduce rolul acestor plante în
fixarea solului, de unde
şi valoarea sa ecoreconstructivă. Considerăm că
efectul antierozional
apare ca urmare a sistemului său radicular deosebit de
dezvoltat, precum şi a
formării nodozităţilor pe rădăcini.
3. Rezultate și discuții
„Reconstrucția și
reconservarea ecosistemelor naturale și
reecologizarea
agriculturii naționale și în plan mondial ar fi o garanție a unui
aport just între om și mediu. Ea ar conduce la o alimentație sănătoasă și la o
justă retribuire a muncii
fiecăruia (….) Eroziunea constituie cel mai
important factor pentru
distrugerea fertilităţii solului, reprezentând cea mai
cruntă formă de
deteriorare ecologică şi funcţională a acestora [2, pp 13,
88].”
Prin metodele de
observaţie şi analiză și prin comparații în teren s-a
confirmat faptul că
plantațiile de Hippophae rhamnoides L. (cătina) dezvoltă
un sistem radicular cu
rădăcini trasante şi rizomi ce pot ajunge până la 15 -
20 de metri lungime.
Analizând concret sistemul radicular al plantelor alese
prin sondaj s-a observat
că în urma simbiozei dintre specia fixatoare de azot
Frankia şi cătină
(Hippophae rhamnoides) se dezvoltă o reţea subterană de
biomasă activă care
contribuie la îmbunătăţirea calităţii solului şi de
asemenea la stabilitatea
solului indiferent de pantă. [4, pp 573]
Carmen Georgeta DUMITRESCU
166
Figura 1. Plante spontane
de cătină pe terenuri supuse eroziunii
Sursa: Foto autor
Prin comparaţii în teren,
s-a observant că toate suprafeţele pe care
s-a găsit cătină erau mai
puţin supuse eroziunii și alunecărilor de teren.
Efectul pozitiv al plantei
de cătină asupra mediului este completat de
efectul terapeutic al
acestui arbust miraculos conținut de fructe, frunze,
lăstari etc. ce pot fi
consumate sub diferite forme.
Pe lângă calitatea
recunoscută de cel mai bun fortifiant natural al
sistemului imunitar,
cătina are calitatea de a trata şi a ajuta în vindecarea
multor boli. [4, pp 156]
Tabelul 1. Principalele
materii componente ale fructelor de cătină
Produse obţinute Unitate
de măsură Valoare
Ulei din seminţe
%
2
Ulei din pulpă 2
Materii din presarea seminţelor 5
Materii nonsolubile 6
Acid din fruct 3
Carbohidraţi 3
Tabelul 1. Principalele
materii componente ale fructelor de cătină
Produse obţinute Unitate
de măsură Valoare
Ulei din seminţe
%
2
Ulei din pulpă 2
Materii din presarea seminţelor 5
Materii nonsolubile 6
Acid din fruct 3
Carbohidraţi 3
Sursa: Proorocu
Angel [5, pp 136]
Sursa: Proorocu
Angel [5, pp 136]
În literatura de specialitate există dovezi că în
tratamentul multor
afecţiuni, cătina este un remediu important. De asemenea, constatându-se că
utilizarea uleiului de
cătină depăşeşte particularităţile produselor cosmetice,
rezultate deosebite
obținându-se în tratamentul a numeroase afecţiuni ale
pielii.
The role of sea buckthorn plants (Hippophae Rhamnoides L.)
in agriculture, human health…
167
Figura 2. Pseudobace de
Hippophae rhamnoides
Sursa: Foto autor
În urma studiilor s-a descoperit că uleiul de cătină are şi
alte efecte
pozitive pentru organismul
uman. Bogat în antioxidanţi naturali, acest tip de
ulei poate îmbunătăţii
starea generală de sănătate a unei persoane prin
ameliorarea problemelor,
de la afecţiuni cardiovasculare la afecţiuni ale
sistemului nervos.
Un alt produs tradiţional
cu efecte benefice importante și foarte uşor
de preparat este mierea cu
cătină. Pentru preparare se curăţă cătina de codiţe
şi impuriăţti, se spălă
într-o sită sub jet de apă rece, apoi se zvântă bine.
Fructele de cătină se pun
într-un borcan şi se toarnă peste ele miere într-o
proporţie cătină - miere
ce poate varia între: 1/1 şi până la ¾, ¼.
După ce se omogeniză bine
cu o lingură de lemn, zdrobind bobiţele
de cătină, se lasă la
macerat 7- 10 zile, în frigider, timp în care se amestecă
periodic. Se consumă câte
1 linguriţă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol,
mestecată bine înainte de
a fi înghiţită. Se poate păstra până la 12 luni în
frigider.
Reţetele pe bază de cătină
utilizate în studiul de față, au dus la
rezultate concrete în ceea
ce priveşte sănătatea persoanelor care au acceptat
să participe la studiu.
În urma efectuării
evaluărilor s-a constatat încă de la începutul
tratamentului la unii
dintre participanți (54% dintre subiecți) o creştere a
imunităţii, fapt constatat
ca urmare a frecvenţei reduse a virozelor
respiratorii contactate în
perioada rece a anului. În timp și alte persoane au
Carmen Georgeta DUMITRESCU
168
constatat acest lucru, ca în final aproape toate persoanele
chestionate (96%)
să raspundă afirmativ în ceea ce priveşte creşterea
imunităţii. Alt parametru
observat a fost atenuarea stării de oboseală a
organismului, fapt constatat
pozitiv progresiv în timp. Pe acest fond, s-a observat că,
fără a face nicio
altă schimbare în modul
lor de viaţă de până atunci, prin simpla utilizare a
preparatelor pe bază de
cătină, subiecţii au obţinut rezultate pozitive cu
privire la sănătatea lor.
Rezultatele obţinute pe
parcursul cercetării sunt exprimate ca
indicatori informativi şi
justificativi, constituind baza necesară pentru a
demonstra într-o lucrare
științifică ulterioară că, spre deosebire de alte
plante, cătina este o
plantă valoroasă şi prin faptul că poate fi valorificată în
întregime prin fructe,
frunze şi rădăcini.
4. Concluzii
Ca o primă concluzie se poate afirma că plantarea cătinei reprezintă atât un mijloc ecologic de reconstrucție a solului cât și o variantă viabilă în dezvoltarea agroturismului prin participarea la diverse activități, participarea la prepararea și degustarea de produse gastronomice specifice, băuturi, sucuri și conserve de fructe de cătină, etc. Cătina este o plantă valoroasă şi prin faptul că, spre deosebire de alte plante, poate fi valorificată în întregime prin fructe, frunze şi rădăcini. Toată planta este medicinală însa partea cu cele mai multe substanţe active este fructul. Studiile efectuate au scos în evidență un număr destul de mare de foloase pe care plantele spontane cât şi de cele de cultură le pot aduce ecosistemelor naturale, habitatelor umane și sănatății omului. Sintetizând aceste aspecte referitoare la: plante de cătină, sănătate umană, dezvoltare agroturistică putem afirma că, agricultura este cea care oferă soluții pentru dezvoltarea spațiului rural românesc. Cunoscute fiind aceste aspecte se poate spera că practicarea agroturismului va conduce la valorificarea superioară a unor produse agricole locale tradiționale.
Bibliografie
1. Baltă, Corneliu,
Agroturismul românesc Trecut, prezent și viitor,
Centrul Tehnic Editorial al Armatei, București, 2005 The role of sea buckthorn plants (Hippophae Rhamnoides L.) in agriculture, human health…
2. Berca, Mihai, Probleme de ecologia solului, Ceres, Bucureşti,
2008
3. Bran, Florina; Simion, Tamara; Nistoreanu, Puiu,
Ecoturism,
Economică, București, 2000
4. Dumitrescu, Manole, Carmen, Georgeta, Book of abstract -
13th
International Symposium Prospects for the 3rd Millennium
Agriculture, Cluj-Napoca, 2014
5. Proorocu Angel, Cercetări privind importanţa cătinei
albe
(Hippophae rhamnoides L.) pentru protecţia mediului şi ca
resursă
în economia sănătăţii
umane, Teză de doctorat USAMV Bucureşti,
2006
Comentarii
Trimiteți un comentariu