Evaluarea tehnică şi economică a cătinei albe
(Hippophae rhamnoides L.) pentru diferite domenii
Referat întocmit de:
Doctorand
inginer PROOROCU A. ANGEL
Coordonator: prof. dr. MIHAI BERCA
Toate lucrurile se schimbă, nimic nu se
pierde
Ovidius Metamorphoses , 15,165
Cuprins:
I. Introducere
II. Infiinţarea
plantaţiilor de catină
III. Utilizarea
cătinei albe în folosul omului
Medicina tradiţională
Cosmetică
Industrie alimentară
Arhitectura peisajeră
Protecţia mediului şi silvicultură
Cultura arbuştilor fructiferi
IV. Utilizarea
cătinei albe în zootehnie
V. Alte avantaje
ale folosirii cătinei albe
VI. Concluzii
VII. Bibliografie
Cătina
este o plantă unisexuat dioică, ce se prezintă ca un arbust cu ţepi puternici,
înalt de 1,5-3,5 m. În condiţii favorabile poate lua forme arborescente de 8-10
m. înălţime, după cum în zonele aride, pe soluri foarte sărace, climă aspră, la
altitudini mari, poate creşte sub formă de tufe joase, aproape tărâtoare. Este o specie precoce, intră pe rod din anul III de la
plantare, are însă o durată de viaţă biologică şi de producţie mică, 18-20 de
ani. Se înmulţeşte uşor prin seminţe, butaşi, marcote şi drajoni.
Cătina are
un sistem radicular superficial foarte dezvoltat, cu rădăcini trasante ce pot
ajunge până la 20 m. lungime. Când terenul prezintă fisuri, rădăcina se
dezvoltă şi în adâncime. Prin faptul că drajonează puternic, cătina acaparează
suprafeţe întinse, fiind una din cele mai bune specii colonizatoare. Pe
rădăcinile secundare de cătină se formează nodozităţi ce pot ajunge până la
mărimea unei alune şi prin care sintetizează azotul atmosferic. Cătina se
înmulţeşte uşor prin butaşi de rădăcină.
Tulpina
este potrivit de deasă şi de ramificată, prevăzută cu mulţi ţepi puternici,
rigizi şi foarte ascuţiţi. Este acoperită cu o scoarţă netedă de culoare brună
sau brun-vrezuie, care cu timpul se închide la culoare şi se exfoliază sub
formă de ritidom. Lăstarii de 1 an sunt acoperiţi cu peri solzoşi, stelaţi, de
culoare verde-cenuşiu-argintie, iar ramurile de 2 ani au scoarţa de culoare mai
închisă. Toate creşterile anuale se termină cu ghimpi.
Mugurii
florali masculi sunt mari, lungi de 10-13 mm. şi groşi de 3-5 mm., uşor
depărtaţi de ramură, cu suprafaţa vălurată, acoperiţi cu solzi de culoare
cafeniu-arămie, cu reflexe roşietice. Plantele femele au muguri mici şi groşi,
aproape lipiţi de ramură, acoperiţi parţial de solzi, de culoare cafenie.
Mugurii florali sunt de fapt muguri micşti care, pe lângă inflorescenţă, au un
mugure vegetativ ce se dezvoltă în lăstar după înflorit. Diferenţierea
mugurilor floriferi are loc pe aproape toată lungimea ramurii de rod, mai puţin
în partea superioară.
Frunzele
de cătină sunt mici, dispuse altern, scurt peţiolate, cu limbul îngust,
lanceolat, lung de 2-6 cm., cu marginea întreagă şi numai cu nervura mediană
evidentă. Pe ambele feţe ( mai puţin pe partea superioară ), frunza are
perişori solzoşi, stelaţi, de culoare cenuşiu-argintie până la cafeniu-arămie.
Frunzele şi lăstarii tineri, înainte de lemnificarea ţepilor, se pot folosi în
furajarea animalelor. Frunzele conţin cantităţi însemnate de vitamina C ( până
la 350 mg.%).
Primăvara
foarte timpuriu, înainte de a înfrunzi, din muguriiflorali bărbăteşti apar
inflorescenţele ce poartă 4-5 flori, foarte mici, sesile, cu receptacul scurt,
cu două sepale valvate şi 4 stamine cu filamente scurte. După trecerea
perioadei de înflorire, florile mascule cad. Florile femele sunt mici, abia se
văd cu ochiul liber, se deschid concomitent cu detaşarea frunzelor, sunt
aşezate câte 10-12 flori în raceme scurte, bracteate, scurt pedunculate, cu
receptacul evident, alungit ovoid, cu două sepale foarte mici, stilul filiform
şi stigmatul cilindric.
Fructul de
cătină este o drupă falsă care ia naştere din dezvoltarea receptacolului ce
devine cărnos, luând aspectul unui pericarp. Fructele sunt mici ( 0,26-0,50 g
), de formă variabilă de la ovoidă la globuloasă şi chiar turtită. Culoarea lor
predominantă este portocalie, cu treceri spre galben-limoniu. Mai rar apar şi
fructe de culoare roşietică. La exteriorfructul este acoperit cu o epidermă
pieloasă, elastică şi rezistentă în prima parte a maturării. Pulpa fructelor
este de culoare portocalie sau galbenă, foarte suculentă, cu aspect granulos şi
care lasă pete de ulei. Fructele de cătină au un miros plăcut şi aromat, dar nu
se consumă cu plăcere în stare proaspătă, fiind acre şi astringente.
Sămânţa de
cătină, care în realitate este adevăratul fruct, se găseşte câte una, foarte
rar două, în interiorul pseudofructului. Este mică, tare, alungită, de formă
ovoidă, de culoare brun-cafenie până la brun-negricoiasă, protejat de o
spermodermă şi groasă, formată dintr-un tegument lignificat şi 2 cotiledoane
mari, semicirculare. Capacitatea de germinaţie se păstrează timp de 2 ani, iar
repausul seminal are loc în fruct, încât sămânţa poate încolţi imediat după
extragere.
Într-un
ciclu ontogenetic, cătina parcurge o serie de etape, a căror apariţie şi durată
sunt determinate, în principal de factori genetici şi ecologici, provenienţa
materialului săditor şi agrotehnică.
Creşterea
intensivă începe practic în anul al II-lea, se caracterizează printr-o creştere
susţinută a sistemului radicular şi al tulpinii şi se desfăşoară pe o perioadă
de 3-5 ani, timp în care cătina se garniseşte cu ramuri de schelet şi
semischelet.
Perioada
de creştere şi rodire este foarte scurtă, de 2-3 ani, şi se manifestă odată cu
formarea primelor fructe. Se caracterizează prin apariţia de formaţiuni
fructifere în număr mare şi se obţin producţii de 3-12 t la hectar.
Perioada
de plină rodire are o durată de funcţionalitate foarte variabilă, fiind strâns
dependentă de agrotehnică. Se caracterizează prin producţii mari de fructe,
care pot depăşi 25 t la ha.
După 18-20
ani, cătina intră în declin, creşterile vegetative sunt mici, producţia de
fructe neînsemnată şi plantele se usucă parţial sau total.
Cătina
înfloreşte la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, când temperatura
medie diurnă este de 12-15 grade Celsius şi se desfăşoară pe o perioadă de
14-15 zile. Plantele mascule înfloresc mai devreme, în timp ce plantele femele
apar concomitent cu deraşarea şi înălţarea frunzelor.
Înflorirea
simultană a florilor mascule şi femele asigură cele mai mari producţii de
fructe. S-a constatat, de asemenea, că nu toate plantele mascule sunt bune
polenizatoare, unele având o slabă capacitate de germinaţie a polenului iar
altele manifestă vizibil fenomenul de incompatibilitate. Comportarea cătinei în
procesul de polenizare este determinată şi de zona geografică în care s-a
format. Polenizarea se face cu ajutorul vântului şi al insectelor, fiind în
acelaş timp şi o plantă meliferă. La sfârşitul perioadei de înflorire, florile
mascule la cele mai multe plante cad, în timp ce florile femele, după
polenizare evoluează cu formarea zigotului, apoi a fructelor.
Perioada
de creştere a fructelor durează între 180-200 zile. Cercetările efectuate la
I.C.P.P. Mărăcineni cu privire la procesul de rodire al cătinei, au arătat că
din momentul începerii maturării ( când fructele se pot deja recolta ) şi până
la coacerea deplină, fructele cresc în greutate de la 80 la 100%.
În
condiţiile ţării noastre, în anii normali, maturarea începe în jurul datei de
10-15 august, iar în unele zone chiar mai devreme. În acest stadiu fructele
capătă culoarea specifică biotipului, de la galben deschis la portocaliu şi
roşu, seminţele sunt complet formate şi capabile să germineze. În continuare,
culoarea pieliţei şi a pulpei se intensifică, fructele cresc în volum, iar la
sfârşitul lunii septembrie începutul lunii octombrie ajung la maturitatea
optimă. De la intrarea în pârgă şi până la completa maturare, în compoziţia
chimică a fructelor au loc transformări substanţiale conform tabelului de mai
jos, substanţa uscată creşte cu peste 60 %, substanţele grase aproape se
triplează, acidul ascorbic se măreşte cu 50-60 %. După depăşirea acestei faze
conţinutul în vitamina C scade brusc cu peste 50% la sfârşitul lunii octombrie
şi cu aproape 75 % în februarie-martie.
În ceea ce priveşte declanşarea şi parcurgerea diferitelor
etape în procesul de maturare al fructelor, între biotipurile de cătină sunt
diferenţe de 8-14 zile. Acestea însă se atenuează pe măsură ce se apropie de
faza de completă maturare.
Din punctul de vedere al mediului
putem prezenta succint cerinţele plantei în condiţiile din România astfel
Temperatura.
Faţă de temperatură, cătina este puţin pretenţioasă, suportând temperaturi
joase până la -35…40 grade Celsius şi chiar mai coborâte. Aceeaşi rezistenţă o manifestă şi la insolaţii puternice
şi directe, unde temperaturile pe sol înregistrează valor de peste + 45 grade
Celsius.
Lumina.Cătina
cere foarte multă lumină. Este o specie care nu suportă acoperişul altor
plante. Creşte bine şi produce
fructe mari în zonele expuse direct la soare. Cea mai mică umbră provoacă
degarnisirea plantelor, fenomen ce începe de jos în sus şi în câţica ani planta
se usucă şi dispare.
Umiditatea.
Cătina se adaptează foarte uşor şi în ce priveşte umiditatea solului, rezistând
la cele mai cumplite secete din zona temperată şi până la excesul temporar de
apă. Reacţionează foarte favorabil la umiditate moderată şi la apa care circulă
în straturile superioare ale solului.
Solul.
Din punct de vedere edafic, cătina se caracterizează printr-o mare
adaptabilitate la diferite tipuri de soluri cu structuri, texturi şi forme de
relief foarte variate. Ea vegetează pe terenuri uscate, ca şi pe cele umede,
chiar cu exces temporar de apă, dovadă că este o specie foarte rustică, pentru
care motiv se foloseşte la plantarea terenurilor pe care nici o altă specie nu
se poate instala. Faptul că cele mai multe şi mai încheiate cătinişuri se
cantonează pe nisipuri, grohotişuri şi prundişurile din lungul apelor denotă că
această specie se simte bine în solurile aerisite, neînerbate şi potrivit de
umede.
Preocupări
directe în introducerea în cultură a unor selecţii valoroase de cătină sunt
relativ recente. Primele studii de mai mare amploare au fost iniţiate în fosta
U.R.S.S. unde au fost omologate selecţii valoroase cum ar fi Noutatea Altaiului
( Novosti Altaia ), Dorul Katuni ( Dar Katuni ), Ştiuletele de Aur ( Zolotoi
pacatoc ), Uleioasa ( Maslicinaia ), Vitamina ( Vitaminnaia ) ş.a. În fosta
R.D.Germană, s-a obţinut o selecţie de cătină cu fructe mari (Leigova).
Studiile întreprinse în cadrul I.C.P.P. Mărăcineni, în
anii 1975-1982, în judeţele unde cătina ocupă suprafeţe mari cum sunt Bacău,
Vrancea, Buzău, Prahova, Argeş şi în Delta Dunării, au confirmat marea
variabilitate de forme ce există în sânul speciei. Au fost identificate, marcate şi codificate un număr de
42 biotipuri din care unele au însuşiri de productivitate sporită, mărime şi
desprindere uşoară a fructelor, lipsa ţepilor etc.
Şerpeni
11, cu fructe foarte mari,
în medie 0,50g, de formă ovală aproape cilindrică, având dimensiunile H=13,1mm.
Şi d=8,3mm.,cu indicele de formă 1,57,de culoare portocalie deschis, uniformă
pe toată suprafaţa, cu pedunculul lung de 3-4 mm., ceea ce uşurează foarte mult
recoltarea manuală. Planta este viguroasă, cu creşteri puternice, drepte, de
culoare gri deschis, prevăzute cu spini mari,lungi şi foarte agresivi. Se
pretează la forme diferite de conducere. Predomină formaţiunile fructifere
mijlocii şi lungi. Este un biotip precoce cu coacere timpurie şi foarte
productiv. S-au obţinut în medie 8-10 kg. fructe/plantă în primul an de rod.
După jumătatea lunii octombrie un procent de 70-80 % din fructe se desprind
prin vibrare sau scuturare.
Delta 1 are fructe mari, în medie 0,48 g. cu dimensiunile H=11,5
mm. şi d=10,2mm., uşor alungite, cu indicele de formă 1,12, de culoare
portocalie, cu pieliţa destul de groasă, prinsă de ramură printr-un peduncul
scurt de cca 2 mm. Tufa este foarte viguroasă şi mult ramificată, cu spini
lungi şi potrivit de rigizi. Culoarea ramurilor de 1 şi 2 ani este gri închis
cu nuanţe de maro pe partea umbrită. Intră mai târziu pe rod, fructifică
aproape exclusiv pe formaţiuni lungi, iar în condiţiile de la Sfântu Gheorghe,
în flora spontană pe nisipuri, dă o producţie de 6-7 kg.fructe/plantă.
Murgeşti
1, cu fruct frumos, de
mărime mijlocie, în medie de 0,35 g, cu dimensiunile de H=9,5 mm. şi d=8,6mm.,
aproape rotund, cu indicele de formă de 1,10, de culoare portocalie, lucios.
Tufa este viguroasă, aerisită, din care cauză rodeşte aproape de bază.
Creşterile de 1 şi 2 ani au o culoare gri deschis, cu spini rari şi puternici,
potrivit de lungi. Fructifică cu predilecţie pe formaţiuni scurte şi mijlocii,
dar şi pe cele lungi. Este un biotip productiv, cu 4,5-6 kg./plantă.
Mãrãcineni 1 are fructe de mãrime
mijlocie, în medie
de 0,31 g, cu dimensiunile H=8,5 mm ºi
d=8,4mm, cu indicele de formã 1,01,
rotund, de culoare galbenã intens.
Tufa potrivit de viguroasã, nu depãºeºte
1,5-1,8 m înãlþime cu
creºteri
ponderate,cu formaþiuni de
rod scurte ºi
mijlocii, fructe aglomerate sub formã de manºon, care
fac recoltarea dificilã, rodeºte
abundent ºi constant,
8-10 kg fructe la tufã, datoritã taliei
mici se poate planta la 3/1,5 m deci 2200plante la hectar cu producþii potenþiale de
22 t/ha.
Delta 3. Fructele sunt mijlocii de 0,31 g, cu dimensiunile H=8,4
mm, d=8,4 mm, rotunde, cu indicele de formã 1, de
culoare portocalie. Planta este viguroasã, rarã cu
predispoziþie de a
forma trunchi, cu creºteri
viguroase, potrivit de lungi. Este un biotip lipsit de spini. Pe lemn
mai bãtrân
fructificã pe formaþiuni
scurte ºi
mijlocii, cu mari aglomerãri de
fructe.
Dupã multiple
cercetãri s-a
propus ca mãrimea,
culoarea ºi forma
fructelor sã
constituie criteriul de clasificare al cãtinei.S-au
creat astfel trei grupe dupã culoare:
cu fructe portocalii, galbene ºi roºietice. În cadrul
fiecãrei
categorii se pot distinge trei grupe: cu fructe mari ºi foarte
mari (0,32-0,40 g ºi peste
0,40g), cu fructe mijlocii (0,20-0,32 g) ºi cu
fructe mici, (sub 0,20 g). In fiecare grupã existã clasificaþii dupã formã: ovale ºi rotunde.
Statistic
se constatã în flora spontanã ca predominante
fructele de culoare portocalie (85-86%), ca formã cele ovale (70%), iar
ca mãrime biotipurile cu
fructe mijlocii (46%).
Referitor
la caracteristicile chimice ale cătinei, putem afirma că sub aspect calitativ
ceea ce caracterizează fructele de cătină comparativ cu alte fructe din flora
spontană sau cultivată este proporţia foarte ridicată de acizi şi deosebit de
redusă în zaharuri.
Organoleptic, se percepe un gust deosebit de acru care
face aproape imposibil consumul fructelor sau al sucului de cătină în stare
proaspătă.
Analizând datele privind variaţia
conţinutului de ulei brut, a acidităţii totale titrabile şi a seratoninei în
fructele de cătină, se constată o variaţie deosebită a valorilor, ceea ce
scoate în evidenţă că diferitele substanţe şi ca atare şi efectele biologice
sunt în funcţie de caracteristicile biologice, legate de biotip, condiţiile de
climă, microclimă,
Se poate concluziona că prin
introducerea cătinei în ecosistemul antropic acesta va putea să beneficieze de condiţii ieftine
din punct de vedere economic dar preţioase datorită faptului că nu implică
folosirea unor mijloace sau metode la rândul lor poluante.
Importanţa cătinei albe se datorează
unor însuşiri extrem de valoroase:
- este fixator şi consolidator al
terenurilor celor mai degradate datorită capacităţii mari de drajonare;
- având facultatea de a asimila azotul
atmosferic direct prin bacteriile simbiotice fixate pe rădăcini, ameliorează
solul, este deci o plantă pionieră;
- fructele conţin numeroase vitamine
valoroase, astfel cătina albă are de doua ori mai multa vitamina C decât
măceşele, cunoscute anterior ca cele mai
bogate in aceasta vitamina. Conţinutul in carotina (provitamina A), acidul
citric si manita este mai mare de 10 -15 ori decât la lămâie (550 – 900 mg la
100 g suc), vitamina E care revitalizează organismul uman se găseşte în uleiul
de cătină într-o cantitate mai mare (200 mg %) decât la toate speciile pomicole
şi mai mult decât în soia (120 mg %), porumb (100 mg %) şi floarea soarelui
(100 mg %);
Schematic putem prezenta sub forma
unui arbore problematica legată de introducerea cătinei albe în mod ştiinţific
şi ca o resursă recunoscută oficial ca o variantă viabilă pentru România în
vederea ieşirii din criza prin care trece agricultura în această perioadă
Publicitate, reclama, dezbateri stiintifice, cadru legislativ
^
Piaţa de desfacere Efecte pozitive
^
Industrie alimentara asupra mediului
Fitofarmaceutica
Zootehnie
Cosmetica
Arhitectura peisajera
sol
^ aer
Producţie de fructe melifera garduri vii
Plantaţii
pomicole, plantaţii
antierozionale si peisagistice
^ ^
Tehnologii de plantare si exploatare
^
Material săditor
^
Baza de date tehnice si economice
- în fructele de cătina albă se găsesc
vitaminele P, B1, B2, A, K, F, etc. Vitamina F apără celulele umane contra
cancerului şi iradiaţiilor;
- vindecarea rănilor este grăbită de
uleiul fructelor de cătina albă;
- în fructele de cătină s-au
identificat 15 microelemente (fier, mangan, bor, aluminiu, titan etc.);
- din fructe se pot obţin numeroase
produse alimentare: suc, vin, gem asociat cu cireşe şi prune, unt, etc.;
-în industria farmaceutica s-au
preparat numeroase medicamente pentru vindecarea ţesuturilor iradiate, boli de
stomac, narcotice;
-
plantele de cătină au o mare valoare decorativă datorită contrastului culorii
albicioase a plantei precum şi a culorii portocalii a fructelor, cu verdele
închis al coniferelor;
- cu plantele de cătină alba se
înfiinţează garduri vii impenetrabile, pentru livezi, care le apără chiar de
infiltraţiile iepurilor;
- la marginea însorită a perdelelor de
protecţie se recomandă a se planta cătina albă;
- din rezidurile rămase după extracţia
uleiului şi a sucului, se poate obţine un furaj foarte bogat în vitamine,
microelemente etc. folosit în hrana păsărilor şi animalelor domestice în stare
proaspătă sau uscată, s-au obţinut şi produse farmaceutice pentru zootehnie;
- după extragerea elementelor
pentru uz medicinal materialul rămas se foloseşte pentru obţinerea unui
colorant galben natural – galben de cătină.
- Bailly R.J.,
Stănescu P. Alunecări de terenuri prevenire şi combatere Editura Ceres
1971
- Berca M. -
Strategii pentru protecţia mediului şi gestiunea resurselor Editura Grand
1998.
- Berca M. -
Teoria gestiunii mediului şi a resurselor naturale Editura Grand 1998
- Berca M.
Ecologie generală şi protecţia mediului Editura Ceres 2000.
- Berca M. –
Teorii şi strategii pentru protecţia mediului Bucureşti 2002
- Boldor O., Trifu
M., Raianu O. Fiziologia plantelor Editura Didactică şi Pedagogică
Bucureşti 1981
- Botez M. -
Metode rapide de înmulţire a arbuştilor fructiferi M.A.I.A. Centrul de
materiale şi propagandă, Bucureşti 1980
- Botez M.,
Bădescu G., Botar A. - Cultura arbuştilor fructiferi, Editura Ceres 1984
- Botnariuc N..
Vadineanu A. Ecologie, Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti 1982
10. Buia Al., colab. - Botanica agricolă vol. II Editura
Agrosilvică 1965
11. Branişte N. Ghid pentru pomicultori, cultura speciilor
pomicole, arbuştilor fructiferi şi a căpşunului în România Ed. Ceres 2000.
12. Branişte N. Ghid pentru pomicultori, cultura speciilor
pomicole, arbuştilor fructiferi şi a căpşunului în România Ed. Ceres 2000.
13. Constantinescu N. - Regenerarea arbuştilor Editura
Agrosilvică 1963
14. Crăciun T. Genetica şi societatea Ed. Albatros 1983.
15. Enculescu P. -
Zonele de vegetaţie lemnoasă din România în raport cu condiţiile
orografice şi climatice de sol şi subsol Bucureşti 1924.
16. Enescu V. -
Seminţe de arbori şi arbuşti Editura Agrosilvică 1956.
17. Filipescu C. - Marea Enciclopedie Agricolă vol. I
Bucureşti 1937
18. Ghena N. colab. Pomicultura generală şi specială Ed.
Didactică şi Pedagogică Bucureşti 1977.
19. Ghena N., Mihăescu Gr. Pomologie Lucrări practice Editura
Didactică şi Pedagogică Bucureşti 1967
20. Haralamb A. - Cultura speciilor forestiere Editura
Agrosilvică 1967
21. Haralamb A. - Cultura arbuştilor fructiferi Editura
Agrosilvică 1969
22. Haralamb H. Răspândirea naturală a cătinei albe
(Hippophae rhamnoides) în ţara noastră şi folosirea ei la împădurirea
terenurilor degradate, Lucrări tiinţifice, Seria Silvicultură, Institutul
Politehnic Braşov, 1960, vol. IV.
23. Hodişan Ioan, Pop Ioan – Botanică sistematică Editura
Didactică şi Pedagogică 1976
24. Ivănescu Şt. Tehnica culturilor silvice Ed. Ceres,
Bucureşti 1976.
25. Lian Y (1988) New descoveries of the genus Hippophae L.
Acta Phytotaxonomica, Sinica, 1988, 26: 235-237.
26. Lu R. Sea buckthorn: A multipurpose plant species for
fragile mountains. Inst. Centre for Integrated Mountain Development, Katmandu,
Nepal, 1992.
27. Lucescu A., Ionescu T. - Fructele de pădure, Editura
Ceres 1985
28. Lupe I. Z. - Perdele forestiere de protecţie şi cultivarea
lor în câmpiile din România Editura Academiei R.P.R. 1952
29. Ma Z., H. Sun (1986) Interrelationship betwen sea
buckhtorn and some birds and beasts. J. Ecology 5(4): 30-32 ( in Chinese)
30. Mateescu R. Arbori şi arbuşti ornamentali Ed. M.A.S.T.
2000.
31. Mihescu G. Cultura pomilor pe lângă casă Ed. Ceres
Bucureşti 1982.
32. Mihescu G. Pomicultura zonelor înalte Ed. Ceres Bucureşti
1985.
33. Mihescu G. Pomicultura ecologică tehnologii nepoluante
Ed. Ceres 1998.
34. Negulescu E.G., Stănescu V. colab.- Silvicultura Editura
Ceres 1970
35. Negulescu E.G., colab.- Dendrologia Editura Agrosilvică
1965
36. Negulescu E.G., colab.- Dendrologia cultura şi protecţia
pădurilor Editura Pedagogică 1966
37. Pârvu C. – Universul plantelor Ed. Enciclopedică 1991.
38. Pârvu C. – Enciclopedia plantelor – mică enciclopedie,
Ed. Tehnică 2000.
39. Pârvu C. – Enciclopedia plantelor – plante din flora
României vol. I Ed. Tehnică 2001.
40. Pârvu C. – Ecologie generală Ed. Tehnică 2001.
41. Perju T. colab. Dăunătorii animali ai arbuştilor
fructiferi
42. Petrescu F. -
Garduri vii Editura Ceres 1987
43. Popescu M., colab. - Pomicultura generală şi specială
Editura Didactică şi Pedagogică 1982
44. Proorocu A. Tendinţe şi posibilităţi în valorificarea
superioară a resurselor din flora spontană, Lucrare prezentată la Simpozionul
„Valorificarea superioară a resurselor – cerinţă fundamentală a creşterii
eficienţei economice” Timişoara 10-11 noiembrie 1989.
45. Proorocu A. Folosirea cătinei albe (Hippophae rhamnoides
L.) pe terenurile degradate din România Universitatea de Ştiinţe Agricole
şi Medicină Veterinară - Bucureşti – 2000.
46. Tătăranu D. - Arbori şi arbuşti forestieri ornamentali
din R. P. R.
47. Traci C. Tipuri de culturi forestiere pentru împădurirea
terenurilor erodate din subzona molidului şi subalpin MEFMC, ICAS Bucureşti
1979
48. Traci C., Mănescu M., Drăguţ N. Împădurirea nisipurilor
din Delta Dunării - tehnologii Redacţia de Propagandă Tehnică Agricolă
49. Tufescu V., Tufescu M. Ecologia şi activitatea umană
Editura Albatros 1984
50. Voiculescu I.C. - Să cunoaştem arborii şi arbuştii din
pădurile, parcurile şi grădinile noastre , Editura Ceres 1978.
51. Wahlberg K., Jeppson N. ( 1990 ) Development of cultivars
and growing techniques for sea-buckthorn, blak choke-berry, Lonicera and
Sorbus. Sverigges Lantbruksuniversitedt Balsgard-Avdelningefor Hortikulturell
Vaxforadling Verksamhhets-berattelse 1988-1989, p. 80-89 (in Swedish, summary
in English)
52. Wahlberg K., Jeppson N. ( 1992 ) Development of cultivars
and growing techniques for sea-buckthorn, blak choke-berry, honey suckle and
rowan. Sverigges Lantbruksuniversitedt Balsgard-Avdelningefor Hortikulturell
Vaxforadling Verksamhhets-berattelse 1990-1991, p. 86-100 (in Swedish, summary
in English)
53. Wolf D., Wegert F. (1993) Experience gained in the
cultivation, harvesting and utilization of sea-buckthorn. Ln: Cultivation and
utilization of Wild fruits Crops. Bernhard thalacker verlang GmbH &Co.,
p.23-29 ( in German)
54. Illustrierte Flora von Mittel-Europa von Dr. Gustav Hegi
Munchen J.F. Lehmanns Verlag 1926
55. *** Flora Europaea vol. II Cambridge University Press
1968
56. *** Mica Enciclopedie de Horticultură Editura Ştiinţifică
şi Enciclopedică 1983
57. *** Carte de
la Végétation naturelle des Etats Membres des Communautés Européennes et
Conseil de l’Europe – Office des Publications Officielles des Communautés
Européennes L 2895 Luxembourg
58. *** Catina, un
arbust putin cunoscut si utilizat in Romania - Societatea ecologica
« NATURA », I.C.C. Bucuresti, S.C. Chiminform data S.A. Bucuresti
2003
59. Sea buckthorn by
Subhuti Dharmananda, Ph.D., Director, Institute for Traditional Medicine, Portland ,
OR
60. Valorificarea superioară a cătinei albe, Institutul
Agronomic Ion Ionescu de la Brad Iaşi, 1982.
61. Revista
“Mediul înconjurător”, vol. I, 1-2/ 2001, editată de Institutul Naţional de
Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi Institutul Naţional
de Ecologie Chişinău.
Comentarii
Trimiteți un comentariu