Dizertatie
Studii aprofundate examen din anul 2000
FOLOSIREA CĂTINEI ALBE
(HIPPOPHAE RHAMNOIDES L.)
PE TERENURILE DEGRADATE DIN ROMÂNIA
ING. PROOROCU A. ANGEL
INTRODUCERE
“Tot
pământul din care neamul românesc făcea prin cea mai iubită muncă sa să răsară
an de an holdele hrănitoare, tot pământul prin buruienile şi înalta iarbă a
căruia rătăceau turmele supuse până la piatra goală a munţilor ocrotitori…se
cheamă pământul românilor.” Marele savant Nicolae Iorga arată în opera sa că
satul a fost timp de secole leagănul social şi spiritual al poporului român
organizat în obşti, care rămân şi astăzi un model de organizare şi convieţuire
umană în armonie cu natura. Acum, cu toate că am ajuns în mileniul al III lea
şi beneficiem de condiţii naturale deosebite, noi românii ne aflăm într-o criză
profundă pentru a cărei rezolvare este necesară o schimbare radicală a
concepţiilor în toate domeniile de activitate. În acest sens fiind şi
reconsiderarea unor specii din flora spontană care pot deveni resurse
importante pentru economie şi ameliorarea mediului, un exemplu de acest gen
fiind cătina albă.
Un
aspect negativ este imaginea deplorabilă a oraşelor, comunelor şi satelor
noastre unde la tot pasul te întâmpină terenuri afectate de demolările de până
în anul 1989 şi unde astăzi domnesc buruienile şi gunoiul. În afara stresului
pe care îl provoacă mizeria vizibilă, există şi pericolul producerii de nenumărate
boli, acum rata acestora fiind la un nivel nemaiîntâlnit în condiţiile
medicinii moderne.
Locul
obştilor a fost luat de diferite organisme administrative care s-au îndepărtat
tot mai mult de relaţia om natură. Demolările au distrus locuinţele şi curţile
aferente unde locatarii cultivau terenul şi îngrijeau arborii şi arbuştii.
Ignoranţa de acum a făcut să apară adevărate imagini de coşmar cu gunoaie în
descompunere şi câini vagabonzi, chiar oameni sărmani care scormonesc în
căutare de mâncare. Agricultura practicată de oameni fără nici o pregatire de
specialitate, care nu au avut nici resurse materiale pentru a aplica un minimum
de tratamente, lucrări ale solului, erbicidări, aplicări de îngrăşăminte etc.,
a adus pământul neamului românesc într-o stare jalnică. Şi situaţia pe plan
mondial este critică, de aceea “Conferinţa Naţiunilor Unite privind Mediul
Inconjurător şi Dezvoltarea” de la Rio de Janeiro a abordat problemele
deşertificării şi a avut ca urmare adoptarea la Paris, la 17 iunie 1994 a
”Convenţiei privind combaterea deşertificării” intrată în vigoare la 26
decembrie 1994. Şi România a semnat această convenţie (Legea 629/1997).
În
ziarul “România Liberă” din 07.01.2000 s-au publicat o serie de date dintr-o
sinteză elaborată de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice din care
rezultă starea critică şi în continuă degradare a solului în România.
I. DEGRADAREA SOLULUI ÎN ŢARA NOASTRĂ
Spaţiul
geografic al României este structurat în mari unităţi de relief (munţi,
dealuri, câmpie), în mod concentric şi echilibrat, după cum urmează: 30% munţi,
37% dealuri şi podişuri, 33% câmpii şi este distribuit altitudinal de la
nivelul mării până la circa 2550m. Clima are un caracter continental
moderat-excesiv, cu următoarele nuanţe regionale specifice: climat
sub-mediteranean în partea de sud şi de sud-vest, climat continental excesiv în
sud-est şi est, climat cu influenţă oceanică în partea vestică. România dispune
de un fond funciar total de 23,8 milioane ha din care 14,8 milioane ha teren
agricol (adică 62,2% din suprafaţa ţării) şi 6,37 milioane ha pădure (26,7%).
Restul de 2,63 milioane ha este reprezentat de luciul de apă, aşezările omeneşti,
căile de comunicaţie. Terenul agricol este alcătuit din 9,3 milioane ha teren
arabil, 3,4 milioane ha păşuni, 1,5 milioane ha fâneţe, 0,3 milioane ha vii şi
0,3 milioane ha livezi.
Mai
mult de jumătate din pădurile ţării au un rol ecologic şi de protecţie
deosebită a mediului ( păduri de protecţie a apei, solului, climei,
genofondului şi ecofondului ). Suprafaţa acoperită de pădure s-a redus
continuu, de la 80-85% la începutul erei creştine la 26,7% în prezent (sub
media europeană de circa 33% şi cu aproximativ 1/3 sub cel considerat ca fiind
corespunzător condiţiilor naturale de vegetaţie). De asemenea, pădurile sunt
repartizate neuniform pe întinsul ţării: numai 7% în zona de câmpie, tocmai
unde se aridizează climatul; doar 28% la coline şi deal, unde se intensifică
eroziunea solului şi alunecările de teren; 65% la munte, unde îşi au obârşia
marile inundaiţi. Reducerea suprafeţei pădurilor şi dezechilibrarea ecologică a
lor explică, în mare măsură, amplificarea inundaţiilor, alunecărilor de teren
şi a altor fenomene de degradare a terenurilor.
Se
dovedeşte că în România consecinţele hazardurilor naturale şi ale schimbărilor
climatice globale tind să ia amploare. Aceste influenţe negative ale mediului
şi efectul activităţii umane neraţionale manifestă o dinamică îngrijorătoare
care se repercutează, în ultimă instanţă aspra sănătăţii şi vieţii oamenilor.
TIPURI DE DEGRADARE A TERENULUI ÎN ROMANIA
TABELUL
NR.1
Nr. Procese de degradare şi factori
limitativi Teren Teren
crt. agricol arabil
(mii ha)
(mii ha)
1.
Secetã
7100
2.
Exces temporar de umiditate
3781
3.
Eroziune prin apă 6300 4400
4.
Alunecări de teren 702
5.
Eroziune prin vânt
378 273
6.
Conţinut excesiv de schelet 300 52
7.
Salinitate
614 400
8.
Compactarea stratului superior al solului
6500
9.
Compactarea de subsol 2060
10.Pericol
de formare a crustei
2300
11.Conţinut
redus şi foarte redus de humus 7178
4445
12.Aciditate
moderată şi puternică
3352 1636
13.Alcalinitate
puternică
228 121
14.Conţinut
scăzut şi f. scăzut de P accesibil 6246
2956
15.Conţinut
scăzut de N
4812 1563
16.Deficienţă
de Zn
1500
17.Îndepărtarea
solului prin diferite lucrări 15
18. Acoperirea solului cu reziduuri
solide 18 11
19. Poluarea chimică 900
20. Poluare cu petrol şi apă sărată 50
21. Poluare cu substanţe aduse prin aer 147 82
22. Alte procese de poluare 700
TOTAL 53.681
17.439
TABELUL
NR 2
Nr. Tipul de degradare Supr. (
miiha)
crt.
afectată (%)
1.
Acidifiere
842 3,5
2.
Poluare cu metale grele
local
3.
Poluare cu petrol şi apă sărată 50 0,2
4.
Eroziune de suprafaţă 4613 19,4
5.
Eroziune de adâncime şi alunecări de teren 2078 8,7
6.
Colmatare şi depuneri 950
4,0
7.
Eroziune prin vânt
209 0,9
8.
Pierdere de humus şi elemente nutritive 3342
14,1
9.
Compactare
1344 5,7
10. Formarea crustei
2243 9,4
11. Aridizare
362 1,5
12. Subsidenţă
18 0,1
13. Scoatere din prod. prin urbanizare şi
industr. 771 2,0
14. Terenuri stabile în condiţii naturale 7182 30,2
15. Terenuri stabile în cond. infl. de om 1240 5,2
16. Terenuri neproductive (fără covor
vegetal) 141 0,6
TOTAL 25.385 -
Sursa:
Institutul de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie
Datele
actuale permit evaluarea generală a suprafeţei de teren afectate de diferite
procese de degradare a solului, astfel conform tabelului nr.1 aceasta este de
aproximativ 53.681 mii ha. teren agricol, precum şi factorii limitativi pentru
producţia agricolă.
România
a participat la proiectul ”GLASOD”, iniţiat şi coordonat de “Centrul
Internaţional de Referinţă şi Informaţie pentru Soluri (I.S.R.I.C.) de la
Wageningen-Olanda, care şi-a propus să identifice stadiul actual de degradare a
solului la nivelul globului terestru. Proiectul s-a încheiat prin publicarea în
1991 a unei hărţi la scara 1: 10.000.000 pe care sunt localizate terenurile
afectate de poluare, eroziune şi degradare fizică.
De
asemenea România participă în prezent la proiectul “SOVEUR”, care reprezintă o
continuare şi o detaliere a proiectului ”GLASOD” pentru ţările Europei Centrale
şi de Est. Inventarierea stadiului actual al proceselor de degradare a solului,
efectuată în acord cu metodologia proiectului SOVEUR, la nivelul întregii ţări,
are ca rezultat datele din Tabelul nr.2.
Analizând
evoluţia în prezent şi viitor a proceselor de degradare a solului pe teritoriul
României, inclusiv în zona sub umed-uscată, există numeroase elemente pentru a
afirma că ele tind să se amplifice.
Prin
eroziunea prin apă se estimează la 126 milioane tone, cantitatea de sol pierdut
anual de pe teritoriul ţării.
Folosirea
îngraşămintelor chimice la un nivel de 20-50 % din necesar conduce la reducerea
în continuare a conţinutului de elemente nutritive accesibile din sol.
Parcul
insuficient de tractoare şi maşini agricole are ca efect, printre altele,
executarea în afara perioadei normale a lucrărilor agricole, în special a celor
de arătură, ceea ce are ca urmare intensificarea proceselor de compactare şi
formare a crustei. Procesele de poluare cu produse toxice provenite din
industrie, zootehnie, aglomerări urbane etc. continuă, chiar dacă unele au avut
o intensitate mai redusă în ultimii ani.
Efectele
directe ale proceselor de degradare a solului în zonele supuse deşertificării
sunt importante. Se estimează că eroziunea de suprafaţă conduce la o pierdere
de recoltă de cereale de 60 kg./ha. pentru fiecare cm. de sol erodat.
Experienţele privind compactarea solului au arătat că unei creşteri cu 0,01
g/cm cub a densităţii apărute în stratul arabil îi corespunde o pierdere de
producţie de porumb de 130 kg/ha.
Datele
existente de la circa 100 de staţii meteorologice, obţinute pe o perioadă de
peste 100 de ani, arată că un număr de 17 staţii situate în sud-estul ţării (
Dobrogea, estul Munteniei, şi sudul Moldovei ) se înscriu în definiţia aprobată
de Convenţia pentru Combaterea Deşertificării, respectiv sunt definite
printr-un raport dintre precipitaţii şi evapotranspiraţia potenţială cuprins
între 0,05 şi 0,65. Această zonă cuprinde sud-estul ţării, respectiv cea mai
mare parte a Dobrogei, extremitatea estică a Câmpiei Dunării şi unele terenuri
din sud-estul Moldovei. Ea totalizează circa 10% din suprafaţa totală a ţării,
în principal terenuri arabile, şi o parte apreciabilă a terenurilor umede din
Delta Dunării.
În
zona arătată, cu climat subumed-uscat, factorii limitativi şi riscurile de
procese de degradare a solului sunt variate. Principalul factor limitativ este
desigur seceta care afectează întreaga suprafaţă. Suprafeţe însemnate atât în
Dobrogrea, cât şi în sud-estul Moldovei, sunt terenuri în pantă, supuse eroziunii.
Salinitatea şi riscul salinizării secundare sunt prezente pe multe terenuri din
Lunca Dunării, din estul Bărăganului şi din nord-estul Dobrogei. Unele
suprafeţe, în nordul Dobrogei, sunt ocupate cu soluri superficiale, scheletice,
cu volum redus al stratului accesibil rădăcinilor şi cu capacitate redusă de
reţinere a apei. Probleme de exces temporar de umiditate apar în anii mai puţin
secetoşi în Lunca Dunării dar şi pe unele terenuri în pantă din Dobrogea,
intens irigate. Suprafeţe însemnate sunt afectate de conţinut redus de humus,
pericol de formare a crustei, conţinut redus de fosfor şi azot. Procese de
poluare a solului sunt prezente în apropierea zonelor urbane şi industriale iar
poluarea din amonte a apei Dunării este în creştere.Fenomenele climatice
menţionate au impact negativ şi asupra vegetaţiei forestiere, prin restrângerea
arealului de răspândire a unor specii forestiere, modificarea limitei zonelor
de vegetaţie ( deplasarea spre nord şi vest a silvostepei ), pătrunderea unor
specii sahariene în sudul ţării.
Având
în vedere cele prezentate mai sus putem să afirmăm că există suprafeţe de teren
care necesită plantarea cu o specie care să le confere rezistenţă la eroziune,
îmbogăţirea cu azot, deci, refacerea stratului de humus, un aspect plăcut şi
eficienţă economică, toate acestea fiind posibile dacă pe aceste suprafeţe s-ar
planta cătină.
II. IMPORTANŢA CĂTINEI
Cătina
albă este considerată ca una din cele mai valoroase specii de arbuşti
fructiferi din flora spontană şi cultivată, deopotrivă de apreciată în
farmacologie, industria alimentară, furajarea animalelor, silvicultură şi în
arhitectura peisageră. Medicina populară folosea fructele pentru tratarea unor
boli de piele şi stomac, a scorbutului şi pentru fortificarea organismului.
Cercetările
efectuate în ţara noastră şi în străinătate au evidenţiat că fructele de cătină
conţin o serie de substanţe active valoroase, cu rol extrem de important în
reglarea metabolismului uman, cu acţiune terapeutică şi curativă în prevenirea
şi tratarea unor boli de ochi, piele, acnee juvenilă gastroenterocolite,
hepatite cronice, afecţiuni renale, hipertensiune arterială, avitaminoze,
maladii endocrine sau ale sistemului nervos, arsuri etc. S-au obţinut rezultate
în tratarea degerăturilor şi arsurilor.
În
fructele de cătină s-au evidenţiat până în prezent peste 22 de substanţe,
printre care: substanţă uscată 15-20%, zaharoză 0,06-0,49%, acizi organici
1,5-4,1%, pectină 0,14-0,5%, substanţe tanante 1,8%, celuloză 0,9%, proteine
1,2%, ulei 8-12%, betacaroten 3,5-10%, calciu 211,8 mg%, fosfor 198,4 mg%,
magneziu 186,1 mg%, potasiu 165,1 mg%, sodiu 2,8 mg%, fier 13,84 mg%, vitamina
C 129,2-272,7 mg%, vitamina B1 0,016-0,39 mg%, vitamina B2 0,03-0,056 mg%,
vitamina F 8 mg%, vitamina E 16 mg% şi vitaminele P,K, B9 etc. Uleiul de cătină
conţine de 10 ori mai mult caroten decât morcovul, are acţiune antibactericidă
usor narcotică, sedativă, accelerând epitelizarea ţesuturilor.
Prin
industrializarea fructelor de cătină, singure sau în amestec, se obţine o suită
de produse cu valoare alimentară: suc, sirop, nectar, gem, jeleu, marmeladă,
peltea, dulceaţă, gelatină, umpluturi pentru bomboane, lichioruri şi băuturi
alcoolice. În parcuri este apreciată ca plantă decorativă, silvicultorii o
consideră o plantă pionier deoarece prin bacteriile fixatoare de azot,
contribuie la ameliorarea solului, cătina este şi o specie meliferă.
III. ORIGINEA ŞI AREALUL DE CULTURĂ
Centrul
de origine al cătinei albe este Asia Centrală, unde are şi astăzi cele mai bune
condiţii de creştere şi de dezvoltare.
În
Europa se găseşte mai frecvent în sudul Angliei, nordul Portugaliei şi Spaniei,
în sudul Franţei, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, partea de sud-est a
Carpaţilor, sudul Poloniei şi litoralul Mării Negre în România, la est de Marea
Neagră cuprinde suprafeţe mari în Caucaz şi asia Centrală, până în insulele
Japoniei.
În
ţara noastră cătina albă este cantonată ca specie spontană în zona
sub-carpaţilor din Muntenia şi Moldova, apare izolat pe valea râurilor: Olt,
Argeş, Râul Târgului etc. Din valea Dâmboviţei spre est cătina ocupă
suprafeţe mai întinse aproape continuu,
trecând în Moldova, înconjoară cotul Carpaţilor, ajungând până la valea
Bistriţei şi a Siretului. În acest perimetru s-a instalat dealungul râurilor,
pe versanţii învecinaţi şi însoriţi, urcând până la mari înălţimi. În zona de
câmpie se găseşte uneori în preajma râurilor, iar în Muntenia cătinişurile
ajung până la Urziceni pe Ialomiţa şi în pădurile Corbeni şi Boboc din judeţul
Buzău. Pe suprafeţe mai mici se găseşte în Delta Dunării, la Letea, Cardon, iar
pe malul mării la Sfântu Gheorghe.
IV. CULTURA CĂTINEI PE PLAN MONDIAL ŞI ÎN ŢARA NOASTRĂ
Primele
plantaţii au fost înfiinţate în fosta U.R.S.S., s-au făcut cercetări şi în
fosta R.D.Germană, Polonia şi Ungaria.
În
România primele plantaţii de cătină s-au efectuat de către silvicultori pentru
a fixa şi valorifica unele terenuri supuse degradrii, cu deosebire în zona
colinară a ţării sau de fixare a nisipurilor mişcătoare. Aşa au apărut
cătinişurile de la Letea, Cardon, Sfiştovca şi Sfântu Gheorghe. Aceste
cătinişuri au un efect benefic asupra solului şi contribuie la evitarea
degradării eoliene şi a spălării. S-au înfiinţat plantaţii experimentale la
I.C.P.P. Mărăcineni-Piteşti şi Institutul Agronomic Iaşi, cu scopul de a se
aborda şi rezolva aspecte de sortimente, tehnologii de cultură, mecanizare,
recoltare şi valorificare. În scopul producţiei s-au realizat 70 de hectare
plantaţii de cătină la Bârnova, Dagâţa, Dolheşti Rediu şi Adamachi.
V. PARTICULARITĂŢI DE CREŞTERE ŞI FRUCTIFICARE
Cătina
este o plantă unisexuat dioică, ce se prezintă ca un arbust cu ţepi puternici,
înalt de 1,5-3,5 m. În condiţii favorabile poate lua forme arborescente de 8-10
m. înălţime, după cum în zonele aride, pe soluri foarte sărace, climă aspră, la
altitudini mari, poate creşte sub formă de tufe joase, aproape tărâtoare. Este
o specie precoce, intră pe rod din anul III de la plantare, are însă o durată
de viaţă biologică şi de producţie mică, 18-20 de ani. Se înmulţeşte uşor prin seminţe,
butaşi, marcote şi drajoni.
Cătina
are un sistem radicular superficial foarte dezvoltat, cu rădăcini trasante ce
pot ajunge până la 20 m. lungime. Când terenul prezintă fisuri, rădăcina se
dezvoltă şi în adâncime. Prin faptul că drajonează puternic, cătina acaparează
suprafeţe întinse, fiind una din cele mai bune specii colonizatoare. Pe
rădăcinile secundare de cătină se formează nodozităţi ce pot ajunge până la
mărimea unei alune şi prin care sintetizează azotul atmosferic. Cătina se înmulţeşte
uşor prin butaşi de rădăcină.
Tulpina
este potrivit de deasă şi de ramificată, prevăzută cu mulţi ţepi puternici,
rigizi şi foarte ascuţiţi. Este acoperită cu o scoarţă netedă de culoare brună
sau brun-vrezuie, care cu timpul se închide la culoare şi se exfoliază sub
formă de ritidom. Lăstarii de 1 an sunt acoperiţi cu peri solzoşi, stelaţi, de
culoare verde-cenuşiu-argintie, iar ramurile de 2 ani au scoarţa de culoare mai
închisă. Toate creşterile anuale se termină cu ghimpi.
Mugurii
florali masculi sunt mari, lungi de 10-13 mm. şi groşi de 3-5 mm., uşor
depărtaţi de ramură, cu suprafaţa vălurată, acoperiţi cu solzi de culoare
cafeniu-arămie, cu reflexe roşietice. Plantele femele au muguri mici şi groşi,
aproape lipiţi de ramură, acoperiţi parţial de solzi, de culoare cafenie.
Mugurii florali sunt de fapt muguri micşti care, pe lângă inflorescenţă, au un
mugure vegetativ ce se dezvoltă în lăstar după înflorit. Diferenţierea
mugurilor floriferi are loc pe aproape toată lungimea ramurii de rod, mai puţin
în partea superioară.
Frunzele
de cătină sunt mici, dispuse altern, scurt peţiolate, cu limbul îngust,
lanceolat, lung de 2-6 cm., cu marginea întreagă şi numai cu nervura mediană
evidentă. Pe ambele feţe ( mai puţin pe partea superioară ), frunza are
perişori solzoşi, stelaţi, de culoare cenuşiu-argintie până la cafeniu-arămie.
Frunzele şi lăstarii tineri, înainte de lemnificarea ţepilor, se pot folosi în
furajarea animalelor. Frunzele conţin cantităţi însemnate de vitamina C (până la 350 mg.%).
Primăvara
foarte timpuriu, înainte de a înfrunzi, din muguriiflorali bărbăteşti apar
inflorescenţele ce poartă 4-5 flori, foarte mici, sesile, cu receptacul scurt,
cu două sepale valvate şi 4 stamine cu filamente scurte. După trecerea
perioadei de înflorire, florile mascule cad. Florile femele sunt mici, abia se
văd cu ochiul liber, se deschid concomitent cu detaşarea frunzelor, sunt
aşezate câte 10-12 flori în raceme scurte, bracteate, scurt pedunculate, cu
receptacul evident, alungit ovoid, cu două sepale foarte mici, stilul filiform
şi stigmatul cilindric.
Fructul
de cătină este o drupă falsă care ia naştere din dezvoltarea receptacolului ce
devine cărnos, luând aspectul unui pericarp. Fructele sunt mici ( 0,26-0,50 g
), de formă variabilă de la ovoidă la globuloasă şi chiar turtită. Culoarea lor
predominantă este portocalie, cu treceri spre galben-limoniu. Mai rar apar şi
fructe de culoare roşietică. La exteriorfructul este acoperit cu o epidermă
pieloasă, elastică şi rezistentă în prima parte a maturării. Pulpa fructelor
este de culoare portocalie sau galbenă, foarte suculentă, cu aspect granulos şi
care lasă pete de ulei. Fructele de cătină au un miros plăcut şi aromat, dar nu
se consumă cu plăcere în stare proaspătă, fiind acre şi astringente.
Sămânţa
de cătină, care în realitate este adevăratul fruct, se găseşte câte una, foarte
rar două, în interiorul pseudofructului. Este mică, tare, alungită, de formă
ovoidă, de culoare brun-cafenie până la brun-negricoiasă, protejat de o
spermodermă şi groasă, formată dintr-un tegument lignificat şi 2 cotiledoane
mari, semicirculare. Capacitatea de germinaţie se păstrează timp de 2 ani, iar
repausul seminal are loc în fruct, încât sămânţa poate încolţi imediat după
extragere.
Într-un
ciclu ontogenetic, cătina parcurge o serie de etape, a căror apariţie şi durată
sunt determinate, în principal de factori genetici şi ecologici, provenienţa
materialului săditor şi agrotehnică.
Creşterea
intensivă începe practic în anul al II-lea, se caracterizează printr-o creştere
susţinută a sistemului radicular şi al tulpinii şi se desfăşoară pe o perioadă
de 3-5 ani, timp în care cătina se garniseşte cu ramuri de schelet şi semischelet.
Perioada
de creştere şi rodire este foarte scurtă, de 2-3 ani, şi se manifestă odată cu
formarea primelor fructe. Se caracterizează prin apariţia de formaţiuni
fructifere în număr mare şi se obţin producţii de 3-12 t la hectar.
Perioada
de plină rodire are o durată de funcţionalitate foarte variabilă, fiind strâns
dependentă de agrotehnică. Se caracterizează prin producţii mari de fructe,
care pot depăşi 25 t la ha.
După
18-20 ani, cătina intră în declin, creşterile vegetative sunt mici, producţia
de fructe neînsemnată şi plantele se usucă parţial sau total.
Cătina
înfloreşte la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, când temperatura
medie diurnă este de 12-15 grade Celsius şi se desfăşoară pe o perioadă de
14-15 zile. Plantele mascule înfloresc mai devreme, în timp ce plantele femele
apar concomitent cu deraşarea şi înălţarea frunzelor.
Înflorirea
simultană a florilor mascule şi femele asigură cele mai mari producţii de
fructe. S-a constatat, de asemenea, că nu toate plantele mascule sunt bune
polenizatoare, unele având o slabă capacitate de germinaţie a polenului iar
altele manifestă vizibil fenomenul de incompatibilitate. Comportarea cătinei în
procesul de polenizare este determinată şi de zona geografică în care s-a
format. Polenizarea se face cu ajutorul vântului şi al insectelor, fiind în
acelaş timp şi o plantă meliferă. La sfârşitul perioadei de înflorire, florile
mascule la cele mai multe plante cad, în timp ce florile femele, după polenizare
evoluează cu formarea zigotului, apoi a fructelor.
Perioada
de creştere a fructelor durează între 180-200 zile. Cercetările efectuate la
I.C.P.P. Mărăcineni cu privire la procesul de rodire al cătinei, au arătat că
din momentul începerii maturării ( când fructele se pot deja recolta ) şi până
la coacerea deplină, fructele cresc în greutate de la 80 la 100%. În condiţiile
ţării noastre, în anii normali, maturarea începe în jurul datei de 10-15
august, iar în unele zone chiar mai devreme. În acest stadiu fructele capătă
culoarea specifică biotipului, de la galben deschis la portocaliu şi roşu,
seminţele sunt complet formate şi capabile să germineze. În continuare,
culoarea pieliţei şi a pulpei se intensifică, fructele cresc în volum, iar la
sfârşitul lunii septembrie începutul lunii octombrie ajung la maturitatea
optimă. De la intrarea în pârgă şi până la completa maturare, în compoziţia
chimică a fructelor au loc transformări substanţiale conform tabelului de mai
jos, substanţa uscată creşte cu peste 60 %, substanţele grase aproape se
triplează, acidul ascorbic se măreşte cu 50-60 %. După depăşirea acestei faze
conţinutul în vitamina C scade brusc cu peste 50% la sfârşitul lunii octombrie
şi cu aproape 75 % în februarie-martie.
În
ceea ce priveşte declanşarea şi parcurgerea diferitelor etape în procesul de
maturare al fructelor, între biotipurile de cătină sunt diferenţe de 8-14 zile.
Acestea însă se atenuează pe măsură ce se apropie de faza de completă maturare.
TABELUL NR.3
reprezentând dinamica unor elemente chimice în funcţie de
starea de maturare a fructelor de cătină
(I.C.P.P. Mărăcineni-Piteşti 1980 )
Data Subst. Acid ascorbic Materii grase Subst.
Greutatea
recoltãrii uscatã g% mg. % g. % brutã g% 100 fructe
1.VIII 8,52 110,82 2,85 30,67 16,72
15.VIII 10,63 141,76 4,78 40,34 20,85
1.IX 12,54 152,86 5,23 46,56 28,02
15.IX 13,16 168,75 5,88 62,31 32,47
1.X 14,26 136,42 6,76 70,28 35,24
15.X 14,28 85,74 7,43 75,47 36,48
5.III - 42,62 - - -
Prezentăm
alăturat rezultatele unor măsurător efectuate în cadrul unui program de
cercetare care a avut ca scop identificarea unor biotipuri valoroase de cătină
în diferite zone din ţară, stabilirea unor caracteristici în funcţie de
caracterele genetice şi condiţiile de mediu în care se află. (tabelele 4-8)
VI. CERINŢELE CĂTINEI FAŢĂ DE FACTORII DE MEDIU
Temperatura.
Faţă de temperatură, cătina este puţin pretenţioasă, suportând temperaturi
joase până la -35…40 grade Celsius şi chiar mai coborâte. Aceeaşi rezistenţă o
manifestă şi la insolaţii puternice şi directe, unde temperaturile pe sol
înregistrează valor de peste + 45 grade Celsius.
Lumina.Cătina
cere foarte multă lumină. Este o specie care nu suportă acoperişul altor
plante. Creşte bine şi produce fructe mari în zonele expuse direct la soare.
Cea mai mică umbră provoacă degarnisirea plantelor, fenomen ce începe de jos în
sus şi în câţica ani planta se usucă şi dispare.
Umiditatea. Cătina
se adaptează foarte uşor şi în ce priveşte umiditatea solului, rezistând la
cele mai cumplite secete din zona temperată şi până la excesul temporar de apă.
Reacţionează foarte favorabil la umiditate moderată şi la apa care circulă în
straturile superioare ale solului.
Solul. Din
punct de vedere edafic, cătina se caracterizează printr-o mare adaptabilitate
la diferite tipuri de soluri cu structuri, texturi şi forme de relief foarte
variate. Ea vegetează pe terenuri uscate, ca şi pe cele umede, chiar cu exces
temporar de apă, dovadă că este o specie foarte rustică, pentru care motiv se
foloseşte la plantarea terenurilor pe care nici o altă specie nu se poate
instala. Faptul că cele mai multe şi mai încheiate cătinişuri se cantonează pe
nisipuri, grohotişuri şi prundişurile din lungul apelor denotă că această
specie se simte bine în solurile aerisite, neînerbate şi potrivit de umede.
VII. ÎNCADRARE BOTANICĂ ŞI ASPECTE TEHNOLOGICE
Cătina
albă ( Hippophae rhamnoides ) este cunoscută şi sub denumirea de cătină
ghimpoasă, cătină albă de râu, cătină roşie, cătină albastră, dracilă, face
parte din ordinul Rosalis, familia Fleagnaceae, genul Hippophae, specia
Hippophae rhamnoides.
Genul
Hippophae cuprinde o singură specie cu trei subspecii
- H.
rhamnoides subspecia eur- rhamnoides L. cu multe varietăţi, este cea mai
răspândită în Europa, dar cu deosebire în Asia Centrală
- H.
rhamnoides subspecia thibetana Schletht, de talie mică, foarte rezistentă
la secetă şi temperaturi scăzute, este cantonată pe platoul Tibetului, la
2000-4000 m. altitudine.
- H.
rhamnoides subspecia salicifolia Don, cu centru genetic în zona versanţilor
sudici ai munţilor Himalaia, unde găseşte un climat cald şi suficient de umed.
În
România, Ţopa ( 1960 ) a identificat şi subspecia Carpatica.
După
unii autori (Hegi), luându-se drept criteriu mărimea fructelor, s-ar mai
deosebi încă două varietăţi H. rhamnoides var. minor Serv. şi H. rhamnoides
var. major Serv.
Preocupări
directe în introducerea în cultură a unor selecţii valoroase de cătină sunt
relativ recente. Primele studii de mai mare amploare au fost iniţiate în fosta
U.R.S.S. unde au fost omologate selecţii valoroase cum ar fi Noutatea Altaiului
( Novosti Altaia ), Dorul Katuni ( Dar Katuni ), Ştiuletele de Aur ( Zolotoi
pacatoc ), Uleioasa ( Maslicinaia), Vitamina ( Vitaminnaia ) ş.a. În fosta
R.D.Germană, s-a obţinut o selecţie de cătină cu fructe mari (Leigova).
Studiile
întreprinse în cadrul I.C.P.P. Mărăcineni, în anii 1975-1982, în judeţele unde
cătina ocupă suprafeţe mari cum sunt Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Argeş şi
în Delta Dunării, au confirmat marea variabilitate de forme ce există în sânul
speciei. Au fost identificate, marcate şi codificate un număr de 42 biotipuri
din care unele au însuşiri de productivitate sporită, mărime şi desprindere
uşoară a fructelor, lipsa ţepilor etc.
Şerpeni 11, cu
fructe foarte mari, în medie 0,50g, de formă ovală aproape cilindrică, având
dimensiunile H=13,1mm. Şi d=8,3mm.,cu indicele de formă 1,57,de culoare
portocalie deschis, uniformă pe toată suprafaţa, cu pedunculul lung de 3-4 mm.,
ceea ce uşurează foarte mult recoltarea manuală. Planta este viguroasă, cu
creşteri puternice, drepte, de culoare gri deschis, prevăzute cu spini
mari,lungi şi foarte agresivi. Se pretează la forme diferite de conducere.
Predomină formaţiunile fructifere mijlocii şi lungi. Este un biotip precoce cu
coacere timpurie şi foarte productiv. S-au obţinut în medie 8-10 kg.
fructe/plantă în primul an de rod. După jumătatea lunii octombrie un procent de
70-80 % din fructe se desprind prin vibrare sau scuturare.
Delta 1 are
fructe mari, în medie 0,48 g. cu dimensiunile H=11,5 mm. şi d=10,2mm., uşor alungite,
cu indicele de formă 1,12, de culoare portocalie, cu pieliţa destul de groasă,
prinsă de ramură printr-un peduncul scurt de cca 2 mm. Tufa este foarte
viguroasă şi mult ramificată, cu spini lungi şi potrivit de rigizi. Culoarea
ramurilor de 1 şi 2 ani este gri închis cu nuanţe de maro pe partea umbrită.
Intră mai târziu pe rod, fructifică aproape exclusiv pe formaţiuni lungi, iar
în condiţiile de la Sfântu Gheorghe, în flora spontană pe nisipuri, dă o
producţie de 6-7 kg.fructe/plantă.
Murgeşti 1, cu
fruct frumos, de mărime mijlocie, în medie de 0,35 g, cu dimensiunile de H=9,5
mm. şi d=8,6mm., aproape rotund, cu indicele de formă de 1,10, de culoare
portocalie, lucios. Tufa este viguroasă, aerisită, din care cauză rodeşte
aproape de bază. Creşterile de 1 şi 2 ani au o culoare gri deschis, cu spini
rari şi puternici, potrivit de lungi. Fructifică cu predilecţie pe formaţiuni
scurte şi mijlocii, dar şi pe cele lungi. Este un biotip productiv, cu 4,5-6
kg./plantă.
Maracineni 1
are fructe de marime mijlocie, în medie de 0,31 g, cu dimensiunile H=8,5 mm si
d=8,4mm, cu indicele de forma 1,01, rotund, de culoare galbena intens. Tufa
potrivit de viguroasã, nu depaseste 1,5-1,8 m inaltime cu cresteri ponderate,cu
formatiuni de rod scurte si mijlocii, fructe aglomerate sub formã de manson,
care fac recoltarea dificila, rodeste abundent si constant, 8-10 kg fructe la
tufa, datoritã taliei mici se poate planta la 3/1,5 m deci 2200 plante la
hectar cu productii potentiale de 22 t/ha.
Delta 3.
Fructele sunt mijlocii de 0,31 g, cu dimensiunile H=8,4 mm, d=8,4 mm, rotunde,
cu indicele de forma 1, de culoare portocalie. Planta este viguroasa, rara cu
predispozitie de a forma trunchi, cu cresteri viguroase, potrivit de lungi.
Este un biotip lipsit de spini. Pe lemn mai batran fructifica pe formtþiuni
scurte si mijlocii, cu mari aglomerari de fructe.
Dupa
multiple cercetari s-a propus ca marimea, culoarea si forma fructelor sa
constituie criteriul de clasificare al cãtinei.S-au creat astfel trei grupe
dupã culoare: cu fructe portocalii, galbene si rosietice. În cadrul fiecãrei
categorii se pot distinge trei grupe: cu fructe mari si foarte mari (0,32-0,40
g si peste 0,40g), cu fructe mijlocii (0,20-0,32 g) si cu fructe mici, (sub
0,20 g). In fiecare grupã existã clasificatii dupã forma: ovale si rotunde.
Statistic
se constata în flora spontana ca predominante fructele de culoare portocalie
(85-86%), ca forma cele ovale (70%), iar ca marime biotipurile cu fructe
mijlocii (46%).
Referitor
la caracteristicile chimice ale cătinei, putem afirma că sub aspect calitativ
ceea ce caracterizează fructele de catină comparativ cu alte fructe din flora
spontana sau cultivata este proporţia foarte ridicată de acizi şi deosebit de
redusa în zaharuri.
Organoleptic,
se percepe un gust deosebit de acru care face aproape imposibil consumul
fructelor sau al sucului de cătină în stare proaspătă.
Analizând
datele din tabelul de mai jos privind variaţia conţinutului de ulei brut, a
acidităţii totale titrabile şi a seratoninei în fructele de cătină, se constată
o variaţie deosebită a valorilor, ceea ce scoate în evidenţă că diferitele
substanţe şi ca atare şi efectele biologice sunt în funcţie de caracteristicile
biologice, legate de biotip, condiţiile de climă, microclimă, sol şi altele.
TABELUL
NR.9
CUPRINZÂND
ASPECTE PRIVIND VARIAŢIA CONŢINUTULUI DE ULEI BRUT, ACICITATE TOTALĂ TITRABILĂ
ŞI A SEROTINEI ÎN FUNCŢIE DE PROVENIENŢĂ
Nr. Provenienţa Varianta Aciditate Ulei Seratonină
crt. % în acid malic % %
1.
Vrancea fruct 10,8 14,70 0,31
2.
Prahova fruct 10,6 15,60 0,32
3.
Buzău fruct 12,3 20,69 0,30
4.
Vrancea tulpină - - 2,51
Încontinuare prezentăm ponderea unor
elemente chimioce în fructele de cătină în conformitate cu analizele efectuate
în vederea stabilirii importanţei acestei specii, efectuate prin activare cu
neutroni termici şi prin spectroscopie gama.
TABELUL
NR.10
CUPRINZÂND
CONCENTRAŢIA (%) ELEMENTELOR CHIMICE ÎN CĂTINA INCINERATĂ
Element Tulpina Fruct
1.Aluminiu 0,55 0,21
2.Aur 0,000014 0,000006
3.Bariu 0,075 -
4.Brom 0,0025 0,0106
5.Calciu 14,4 4,20
6.Clor 0,39 0,63
7.Cobalt 0,0005 0,0004
8.Crom 0,0038 0,0032
9.Fier 1,09 1,10
10.Lantan 0,00096 0,0004
11.Mangan 0,106 0,034
12.Potasiu 25,4 31,8
13.Rubidiu 0,014 0,031
14.Ruteniu - 0,0007
15.Samariu 0,00004 0,00003
16.Scandiu 0,00025 0.00013
17.Sodiu 1,48 1,23
18.Stibiu 0,0004 0,0001
19.Thoriu 0,00025 0,00016
20.Zinc 0,74 0,14
Caracteristicile
fizico-chimice ale pastei uleioase obţinută la limpezirea sucului de cătină
sunt:
- umiditate
68,27 %
- substanţă uscată 31,73 %
- ulei în substanţă
uscată
17,95 %
- aciditate totală în acid
malic 4,15 %
- pH 3,0
După
cum a rezultat din analize, pasta uleioasă este foarte bogată în ulei, fapt
care explică efectele pozitive în tratarea unor afecţiuni. Diferenţa de 17,95 %
ulei până la 31,73 % substanţă uscată este constituită din diverşi componenţi
fiziologic activi.
Şi
deşeurile de la pasatrizare (trecerea prin pasatrice), din coji şi seminţe sunt
bogate în substanţe utile:
- substanţă uscată 10,40 %
- proteină brută
20,00 %
- grăsime brută
20,00 %
- glucide şi alte
substsnţe 49,60 %
Din
analiza compoziţiei chimice a deşeurilor rezultă cantitatea ridicată de
substanţe nutritive, proteine şi substanţe grase fapt care permite să fie
recomandate pentru nutriţia animalelor, inclusiv a celor cu carenţe în vitaminele
liposolubile A, D, E, K şi F.
Fructele
de cătină conţin cantităţi relativ mari de microelemente cu efect biochimic
deosebit. Toate aceste microelemente intră în structura zonei active a unui
număr de 80-100de enzime din metabolismul intermediar.
S-au
elaborat tehnologii cadru pentru introducerea cătinei în cultură, astfel
privitor la forţa de muncă necesară pentru un ha cu o producţie de 23 t fructe,
sunt necesare 2900-2560 z.o. la recoltarea direct de pe plantă, 1530-1310 z.o.
cu ajutorul dispozitivelor şi doar 35 z.o. cu ajutorul vibratorului
pneumatic.
VIII.PROPUNERI DE UTILIZARE A CĂTINEI
Din
datele prezentate, reiese faptul că în România sunt afectate de procese de
degradare peste 53.000 ha. din suprafaţa agricolă. Evident că putem discuta de
o punere în valoare a cătinei ca o soluţie pentru stoparea degradării solurilor
şi ca un remediu natural pentru mari suprafeţe din ţară, însă pentru început
consider că zonele urbane şi limitrofe aşezărilor umane sunt prioritare
deoarece recoltarea fructelor implică multă migală şi un număr mare de
lucrători, recoltatul cătinei putând deveni sursă de venit pentru populaţia
săracă a oraşelor şi satelor.
Putem
distinge din prezentarea anterioară faptul că există cel puţin două motive
pentru ca această specie să fie folosită în actualele condiţii social economice
şi de mediu pe terenurile degradate :
1. este o specie pionier, pe rădăcina principală o dată cu
apariţia primelor radicele, precum şi pe rădăcinile secundare iau naştere
nodozităţi care au proprietatea de a fixa azotul atmosferic cu ajutorul
ciupercilor din grupa actinomicetelor. La o plantă tânără greutatea
nodozităţilor variază de la 1 g. la 8,8 g. iar la cea matură între 0,19 şi 3,2
g. S-a stabilit experimental că acest arbust, cultivat pe terenurile degradate,
datorită formării azotului biologic îmbogăţeşte solul în fertilanţi naturali,
măreşte cantitatea de humus la hectar - 18,36 t. - iar speciile învecinate cu
cătina cresc mai viguroase datorită sporirii clorofilei cu 49 - 80 %. În aceste
condiţii este clar că fiind şi o specie întâlnită în orice tratat de
arhitectură peisajeră orice administraţie locală bine intenţionată poate folosi
cătina pe terenurile în cauză.
2. având în vedere multiplele întrebuinţări ale fructelor de
cătină ea poate deveni o importantă sursă de venit pentru populaţia săracă a
oraşelor şi satelor. În momentul când vor fi disponibile cantităţi de cătină
ele vor putea fi folosite de PLAFAR, în industria alimentară şi chiar pe piaţă
în condiţiile în care se va face o mediatizare corespunzătoare a plantei.
Anterior este necesar un studiu de specialitate care să verifice dacă poluarea
nu aduce prejudicii compoziţiei chimice a fructelor, însă inevitabila trecere
la normele europene în echiparea autovehiculelor va duce la eliminarea acestui
risc.
Important
este ca la plantare să se respecte raportul de 6-7 plante femele la una de sex
masculin în caz contrar nu va exista producţie de fructe.
Cătina
poate fi folosită şi ca gard viu, având în vedere costul ridicat al
materialelor ea fiind o formă economică şi ecologică de protecţie a
proprietăţilor ştiut fiind faptul că un gard bine întreţinut nu permite accesul
nici la animalele mici, aici fiind recomandate varietăţile cu spini deşi.
Având
în vedere că la plantare se recomandă o distanţă de 4 x 2 m rezultă că la un
hectar sunt necesari 1250 buc. puieţi de plante 150 mascule şi 1100 femele.
Investiţia
constă în curăţirea şi nivelarea terenului, săparea gropilor, eventuala
fertilizare locală, plantarea, astuparea gropilor, evident după o schiţă în
care să se ţină cont de cerinţele producţiei cu cele de arhitectură peisajeră
şi de amenajare a teritoriului.
Plantele
se pot aşeza în pâlcuri avându-se în vedere accesul culegătorilor.
Într-o
accepþie modernã, putem prezenta cãtina ca un adevãrat miracol, practic nimic
de la aceastã plantã nu este nefolositor:
1. Radacinile.Sunt bogate în bacterii fixatoare
de azot, au un rol antierozional, prin drajonare pot conferi stabilitate oricarui
tip de sol, pe orice fel de panta. Nefiind profunde nu creeaza probleme la
defrisare.
2. Tulpina si lãstarii. Sunt bogate în elemente
nutritive, de acce pot fi folosite în furajarea animalelor. Au tepi drept
pentru care pot forma cel mai inpenetrabil gard viu.
3.
Frunzele. Sunt deosebite ca aspect, de aceea catina este foarte apreciata în
arhitectura peisajerã.
4. Florile. Sunt atractive pentru albine, care
la randul lor asigura polenizarea care în acest caz este mai dificilã, planta
fiind unisexuatã.
5. Fructele. Ele însele sunt considerate
miraculoase, polivitamina cea mai complexã întalnitã în lumea vegetala,
aliment, resursã pentru cosmeticã, medicinã (toate componentele sunt usor
asimilate de organisme, oameni sau animale), industrie alimentara etc.
6. Rezistenþa la boli si dãunãtori. Practic catina
nu necesitã tratamente, tehnologiile elaborate au demonstrat cã raspunde
pozitiv la aplicarea de îngrãsãminte, dar în cantitati mult mai mici decãt
încazul altor plante.
Pentru
înfiintarea unei plantatii se vor întocmi urmatoarele piese scrise:
-
un
memoriu justificativ
-
devizul
-
antemăsurătoarea
-
nota de
calcul pentru suprafeţe
-
lista de
material săditor
Piese
desenate
-
planul de
situaţie
-
planul
general de amenajare
-
planul de
plantare
-
detaliile
de plantare
-
secţiuni
-
perspective
-
planul
general de prezentare.
Cătina
poate fi plantată şi pe taluzul lacurilor, contribuind la consolidarea acestuia
şi schimbarea conţinutului acestuia în humus. Alături de alţi arbuşti
fructiferi, care au evoluat în condiţii naturale cătina prezintă avantajul că
nu necesită tratamente pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor deci
corespunde celor mai mari exigenţe din punct de vedere ecologic. Prin
sensibilizarea tuturor agenţilor economici interesaţi s-ar putea crea o
colecţie a biotipurilor valoroase din diferite puncte de vedere în funcţie de
destinaţie, urmând ca într-o perioadă de timp să se poată oferi fructe cu
diferite compoziţii. După 15-20 de ani terenurile defrişate vor fi ameliorate
putând fi cultivate cu specii mai pretenţioase şi mai eficiente din punct de
vedere economic.
CONCLUZII FINALE
Cătina
albă oferă multiple calităţi care din păcate au fost foarte puţin folosite în
trecut.
Starea
actuală a solului în România, lipsa unor fonduri care să permită lucrări de
mare anvergură pentru limitarea acestor fenomene, justifică plantarea acestei
specii pe suprafeţe întinse, fiind necesară totodată şi o activitate de
cercetare care să inventarieze realizările de până acum, crearea unui atlas al
biotipurilor existente, crearea unei colecţii de varietăţi, pe baza
materialului genetic urmând a se trece la îmbunătăţirea pe cale ameliorativă a
unor parametri cum ar fi conţinutul în vitamina C, A, desprinderea uşoară a
fructelor, lipsa ţepilor etc.
Atragerea
unor firme interesate din domeniul cosmeticii, industriei alimentare, medicinii
tradiţionale, etc. în aşa fel încât cercetarea să aibă finalitatea în obţinerea
unor biotipuri care să asigure obţinerea unor produse noi şi foarte valoroase.
Crearea
unor colaborâri cu specialiştii din alte ţări, care au rezultate semnificative
în cultura cătinei.
Obţinerea
de facilităţi la înfiinţarea culturilor având în vedere efectul acestora asupra
solului pe care sunt amplasate.
BIBLIOGRAFIE
1. Alexan M. colab.- Flora medicinală a
României vol.I şi II Ed. Ceres 1992
2. Anghel Gh. colab.- Geobotanica Ed. Ceres
1971
3. Berca M. Strategii pentru protecţia
mediului şi gestiunea resurselor Ed. Grand 1998.
4. Berca M. Teoria gestiunii mediului şi a
resurselor naturale Ed. Grand 1998
5. Borza A. Dicţionar etnobotanic Ed.
Academiei R.S.R. 1968
6. Botez M. - Metode rapide de înmulţire a
arbuştilor fructiferi M.A.I.A. Bucureti 1980
7. Botez M. colab.- Cultura arbuştilor
fructiferi Ed. Ceres 1984
8. Buia Al.colab.- Botanica agricolă vol. II
Ed. Agrosilvică 1965
9. Bujor O., Alexan M. - Plantele medicinale
de la A la Z Recoop 1982
10.
Catrina I., Petrovici I. - Cercetări privind cultura cătinei albe selecţionate
şi valorificarea superioară a fructelor, a frunzelor şi tulpinilor acestei
specii I.C.A.S.
11.
Constantinescu N. - Regenerarea arbuştilor Ed. Agrosilvică 1963
12.
Constantinescu C. - Plantele medicinale în apărarea sănătăţii Recoop 1978
13.
Drăgulescu C. - Plantele medicinal alimentare din flora spontană Ed. Ceres 1992
14.
Enculescu P. - Zonele de vegetaţie
lemnoasă din România în raport cu condiţiile orografice şi climatice de sol şi
subsol Bucureşti 1924
15.
Enescu V. - Seminţe de arbori şi arbuşti
Ed. Agrosilvică 1956
16.
Filipescu C. - Marea Enciclopedie Agricolă vol. I Bucureşti 1937
17.
Haralamb A. - Cultura speciilor forestiere Ed. Agrosilvică 1967
18.
Lucescu A., Ionescu T. - Fructele de pădure, Ed. Ceres 1985
19.
Lupe I.Z. - Perdele forestiere de protecţie şi cultivarea lor în câmpiile din
România Ed. Academiei R.P.R. 1952
20.
Mihescu G. - Fructele în alimentaţie, bioterapie şi cosmetică Ed. Ceres 1994
21.Mocanu
St. colab. - Plantele medicinale, tezaur natural în terapeutică Ed. Militară
1986
22.Mohanu
Gh., Avram A. - Valorificarea resurselor vegetale în gospodărie şi industrie
Ed. Tehnică 1989
23.
Morar R. - Noi produse româneşti de uz veterinar obţinute din plante Ed. Ceres
1989
24.
Neamţu Gavril - Substanţele naturale
biologic active Ed. Ceres 1996
25.
Negruiu F. - Spaţii verzi Ed. Didactică şi Pedagogică 1980
26.
Negulescu E.G., Stănescu V. colab.- Silvicultura Ed. Ceres 1970
27.
Negulescu E.G., colab.- Dendrologia Ed.
Agrosilvică 1965
28.
Negulescu E.G., colab.- Dendrologia cultura şi protecţia pădurilor Ed.
Pedagogică 1966
29.
Perju T. colab. Dăunătorii animali ai arbuştilor fructiferi
30.
Petrescu F. - Garduri vii Ed. Ceres 1987
31.
Potec I., colab. - Tehnologia păstrării şi industrializării produselor horticole
Ed. Didactică şi Pedagogică 1983
32.
Popescu M.,colab. - Pomicultura generală şi specială Ed. Didactică şi
Pedagogică 1982
33.
Purcelean St. V., Cocalcu T.D. - Cultura speciilor lemnoase ornamentale Ed.
Agrosilvică 1969
34.
Racz G., colab.- Plante medicinale şi aromatice
Ed. Ceres 1970
35.Radu
I. F. - Terminologia folosită în procesul valorificrii legumelor şi fructelor
I.S.P.C.H. nr.4 1974
36.
Rădulescu A.V. - Silvicultura generală Ed. Agrosilvică 1956
37.
România liberă 07.01.2000
38.
Sburlan S., colab. - Cartea tinerelor gospodine Ed. Ceres 1988
39.
Sburlan S. - Reţete culinare pentru familia mea Ed. Ceres 1995
40.
Tătăranu D. - Arbori şi arbuşti forestieri ornamentali din R. P. R.
41.
Vasilca Mozceni A. - Plante indigene în tratamentul bolilor de piele şi în
cosmetică Ed. Ceres 1992
42.
Voiculescu I.C. - Să cunoaştem arborii şi arbuştii din pădurile, parcurile şi
grădinile noastre , Ed. Ceres 1978
43.
*** Dicţionarul Enciclopedic Român vol.I
44.
*** Flora Europaea vol. II Cambridge University Press 1968
45.***Mica
Enciclopedie de Horticultură Ed. Ştiinţifică şi enciclopedică 1983.
Comentarii
Trimiteți un comentariu